Literaire Activiteiten

Lida Dijkstra

Tjaarda

Kwiksulverige skoalbern
dy’t yn ’e kabelbaan klimme
en wollens en wittens
bedriegertjes-wiet wurde

Dames yn ’e sneinspronk
nei in kuier oan beskade tafels
rôze lippestift yn ’e teetún
op tear porslein

Tusken weefde bûketûken
stikeme frijers op ’e syk
nei har floeibere spegelbylden
yn it kabinet

Wille siperet hjir noch
troch de skreven fan de tiid

Tjaarda

Kwikzilverige kinderen
die in de kabelbaan klimmen
en willens en wetens
bedriegertjes-nat worden

Dames in zondagse opschik
na de wandel aan schaduwtafels
roze lippenstift in de theetuin
op teer porselein

Tussen geweven beukentakken
stiekeme geliefden op zoek
naar hun vloeibare spiegelbeelden
in het kabinet

Plezier sijpelt hier nog
door de naden van de tijd

Over Lida Dijkstra




Lida Dijkstra (Alida Wietske Dijkstra) (Heerenveen, 16 juli 1961) is een Nederlands auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze heeft ook enkele titels voor volwassenen op haar naam staan en schrijft tevens educatief materiaal.

Dijkstra groeide op in Scharsterbrug en verhuisde op haar achttiende naar Leiden om de Reinwardt Academie, een hbo voor museummedewerkers, te volgen. Daarna studeerde ze Kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit van Leiden, met als specialisatie kunstnijverheid.

Ze gaf in haar studietijd rondleidingen in Stedelijk Museum de Lakenhal en was studentassistent in de diatheek van het Kunsthistorische Instituut.

Tussen 1986 en 1989 werkte ze bij de stichting Monument van de Maand, daarna werd ze conservator in Museum Joure. Na de geboorte van dochter Ingeborg in 1992, legde ze zich toe op schrijven.

Debuut

In 1994 debuteerde ze met het Friestalige kinderboek Sjoerd Stiensma syn reis troch de tiid. Daarna zou er ieder jaar minstens een titel volgen. Dijkstra schrijft in het Nederlands en het Fries, en vertaalt zelf haar boeken van de ene naar de andere taal. Haar Nederlandse boeken komen uit onder de naam Dijkstra, de Friese onder de naam Dykstra. Naast prentenboeken en boeken voor beginnende lezers schrijft ze ook voor oudere jeugd. Bij die boeken laat ze zich graag inspireren door (kunst)geschiedenis, haar vroegere vakgebied.

Kinderrubriek

Van 1996 tot 1998 verzorgde ze wekelijks de kinderrubriek Dyn eFDee in het Friesch Dagblad. Haar verhalen voor die rubriek over het jongetje Boltsje de Boer werden later gebundeld in de boeken Snotaapkes en De suertsjeplysje, in het Nederlands vertaald als Ootje en Ootje weer.

Dijkstra won diverse literaire prijzen, waaronder tweemaal een Vlag en Wimpel van de griffeljury en tweemaal de Simke Kloostermanpriis.

Bekijk alle dichters

SLAH Nieuwsbrief

Ik meld mij aan