Literaire Activiteiten

Dido Michielsen

Dido Michielsen werd in 1957 geboren in Amersfoort. In 2019 verscheen haar debuutroman ‘Lichter dan ik’. Ze won daarmee de Nederlandse Boekhandelsprijs in 2020. In oktober 2022 verscheen haar tweede roman: ‘Engel en kinnari’, een roman over liefde en standsverschillen in Nederlands-Indië rond de vorige eeuwwisseling.  Op 4 mei verzorgt Michielsen tijdens de nationale herdenking de voordracht die vooraf gaat aan het nationaal herdenkingsmoment op de Dam.

Datum

di 20 feb 2024

Tijdstip

20:00 - 22:00 uur

Locatie

Posthuis Theater

Entree

€ 12.50

Vrienden

€ 07.50

Aanmelden

Aanmelden gesloten.

Op de voorkant van de roman ‘Engel en kinnari’ staat de moeder van de schrijfster met haar oma, Louisa Ponder, tevens de inspiratie voor de hoofdpersoon. De schrijfster over beide romans:

‘Lichter dan ik’ schreef ik onder andere omdat ik besefte dat mijn Javaanse betovergrootmoeder de eerste in die lijn was die kinderen met gemengd bloed voortbracht: de Indo, de Indische Nederlander. Het vervolg, Engel en Kinnari gaat erover hoe die Indo, in dit geval Louisa Ponder, op zoek is naar haar identiteit. In een raciaal verdeelde samenleving als Nederlands-Indië was dit allesbehalve eenvoudig. Zij meent aanvankelijk dat ze niet weet bij wie ze hoort, omdat ze haar biologische ouders niet kent. Maar ze zal ontdekken dat de ‘apartheid’ van de Nederlanders minstens zo’n grote rol speelt bij haar zoektocht. Daarnaast wil ik met ‘Engel en kinnari’ laten zien hoe vrouwen zich rond 1900 beginnen te emanciperen en hun eigen keuzes durven te maken. Louisa kan hierin meer stappen zetten dan haar moeder Isah uit ‘Lichter dan ik’, vanwege haar afkomst en het tijdsgewricht. Ik hoop ook dat de lezer na afloop begrijpt hoe het komt dat de Indische gemeenschap zich na de oorlog zo geruisloos kon ‘aanpassen’ aan de Nederlandse samenleving. Ze waren er van jongs af aan voor opgeleid, als koningskinderen die worden voorbereid op de troon’.

SLAH Nieuwsbrief

Ik meld mij aan