Naar facebook pagina SLAH Word Vriend van de SLAH

Interview met de kunstenaar: Rokus Greebe

Kunstenaar Rokus Greebe
Rokus Greebe (Zweeloo, Drente), vestigde zich in 1982 in Heerenveen als kaakchirurg.


Kaakchirurg en kunstenaar

Van kinds af aan is hij geïnteresseerd in tekenen en beeldjes maken. Zo herinnert hij zich nog heel goed hoe hij als kind van vijf van de dominee van Zweeloo leerde perspectief te tekenen. In één moment maakte zijn tekenkunst een grote sprong voorwaarts. Ook het vak van kaakchirurg, waaronder een groot gedeelte plastische chirurgie, vereiste een grote mate van creativiteit en kennis van de materie – in dit geval het menselijke gezicht. Cruciaal in een mensengezicht is de plaatsing van de delen van het aangezichtsskelet. Het gaat er dan ook, bij correcties ervan, om de karakteristieke trekken van iemands gezicht te behouden. Rokus laat mij een boek zien waarvan hij zelf én de tekst én de tekeningen heeft gemaakt om uit te leggen hoe je een bepaalde operatie het beste kunt doen. Het is een internationaal handboek geworden.


Kunstcarrière

Momenteel is Rokus bezig met zijn laatste jaar aan de vakopleiding van de klassieke Academie voor Beeldhouwkunst in Groningen. Hij werkt zowel twee- als driedimensionaal: tekeningen en beelden. Het materiaal is zeer divers: brons, glas, ijzer, plaatstaal, roestvrij staal, hout. Zijn werk wordt landelijk zeer gewaardeerd en Rokus krijgt opdrachten aan de lopende band. Of hij het daarmee misschien te druk heeft? Ach, hij vindt het wel leuk, om steeds weer nieuwe mensen te ontmoeten.


De pauw, een koninklijke vogel 
De Pauw
De Stichting “Brongergea op de Kaert” heeft hem gevraagd een beeld te maken ter viering van 2015, Marijke Muoi-jaar. Rokus koos voor een pauw, omdat het een deftige vogel is die al sinds mensenheugenis op onze buitenplaatsen wordt gehouden. Het buiten “Pauwenburg” is er zelfs naar genoemd. Het kroontje op de pauwenkop refereert aan het koningshuis. Het beeld is vervaardigd van galvanisch gepolijst rvs en voorzien van een oog van blauw glas, speciaal hiervoor gemaakt door de bekende glasblazer Johan de Vries uit Nieuweschans.
Mijns inziens is dit prachtige beeld een aanwinst voor Oranjewoud en past het uitstekend in deze entourage!

De Dorpskrant Oranjewoud