Groot Heerenveens DicteeGroot Heerenveens Dictee
Datum: woensdag 20 september 2017, aanvang 19.30 uur
Locatie: raadzaal gemeente Heerenveen

Deelname is gratis en staat open voor iedereen die in de gemeente Heerenveen woont of werkt. Men kan zowel individueel als in teamverband deelnemen. Teams van vier personen - we denken aan teams van ambtenaren, raadsleden, leerlingen, docenten, specialisten van het ziekenhuis, sportclubs, bedrijven, buurten/straten, instellingen etc. - kunnen deelnemen.

Aanmelden uitsluitend per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.De organisatoren: SLAH (Stichting Literaire Activiteiten Heerenveen), Heerenveense Courant en Bibliotheek Heerenveen

Het dictee wordt geschreven door columnist en oud-docent Rob Kerkhoven


Nuttige websites voor een gedegen voorbereiding op het dictee

Natuurlijk kijk je eerst op de website van het Grootdictee, ook veel dicteenieuws en oefendictees vind je bij Dictee nieuws uit Nederland en België en op de website van Het Groene Boekje (en dan vooral de Leidraad) tref je eveneens veel nuttige informatie aan.
Heel goed ter voorbereiding is het boekje ‘5000 venijnige dicteewoorden’, het kost 9,99 en is te koop via Onze Taal webwinkel, vergelijkbaar is ‘3000 moeilijke dicteewoorden‘ op de website De Dikke Drieduizend Dicteewoorden.


Dictee- en spellingsapps


Er zijn ook heel wat dictee- en spellingapps op de markt !

https://www.appwereld.nl/app/dictee

http://www.beterwebsites.nl

https://nl.pinterest.com/explore/apps/

https://wrts.nl/signin

(foto archief Heerenveense Courant)

Raadzaal gemeente Heerenveen, 18 september 2015
Burgemeester Tjeerd van der Zwan leest het dictee Loflied op Heerenveen voor

Loflied op Heerenveen

Als je in de Randstad naar de vermoede grootte van Heerenveen informeert, krijg je groteske antwoorden: ten minste 80.000 ingezetenen, het voetbalstadion heeft een capaciteit van 40.000 staan- en zitplaatsen, en heus, er is een universiteit met wel vijf faculteiten.

De kosmopolitische inwoners van de metropool wat verderop weten wel beter. Wij, hier in Zuidoost-Friesland trouwens ook: de Koemarkt is een minifeestlocatie, onze gemeenteraad is middelgroot, het college van B en W telt slechts vijf leden.

Onze dorpsdichter meldde het al bij zijn installatie: er circuleert geen loflied op Heerenveen. In archieven snuffelend speurde hij vergeefs naar scabreuze rijmelarijen of gewijde hymnes. We moeten het doen met de prozaïsche gemeentegids, concludeerde de dorpspoëet.

Over notabelen gesproken: via achterkamertjespolitiekachtig gekonkel en vleiende voicemailberichten smeekte men mij om een tipje van de dicteesluier op te lichten.

Ik werd ge-e-maild, ge-sms’t en via speciaal gelabelde hashtags bestookt met twitterlawines. Enkele chique lady’s met roodfluwelen hoedjes stuurden zelfs een exquis flesje bordeaux met excellente parmaham.

Sommigen offreerden exorbitante somma om mijn Zwitserse bankrekening te upgraden. Ik luisterde beleefd, maar weigerde nochtans gedecideerd. “Doneer uw giften liever aan nooddruftige FIFA-bobo’s. Die behoeven eerdaags exclusieve rechtsbijstand”, adviseerde ik met ironisch dedain.

De meesten van u speelden het concours tot dusver goudeerlijk. Bravo! Of is uw zelfrespect intussen compleet verdwenen? Ach, sommige woorden waren ook
multi-interpretabel, andere quasifilosofisch en enkele ronduit abracadabra, verzucht u wellicht.

Mogelijk kunt u straks apetrots bogen op een olympisch resultaat. Hoe het ook zij, de finish is nabij. Ga niet zitten treuren! Reciteer een ode aan ‘Heerenveen, ’n gouden plak’!


© Heerenveen, september 2015
Rob Kerkhoven 

Speciaal voor deze gelegenheid door de dichter Harry de Jong geschreven gedicht

Groot Heerenveens Dictee

Je eigen taal spreken
Dat kan iedereen
Maar hem foutloos schrijven
Dat is meestal een probleem

Gelukkig zijn voor dit
Groot Heerenveens Dictee
Alleen de Sterken der Taal bijeen

Om met goed geslepen potloden
De strijd aan te gaan
Met slim geconstrueerde zinnen
Waarin elk woord zomaar een
Gemene valkuil kan zijn

Het wordt een titanenstrijd
Om door een mijnenveld van sluwe
woorden zonder fouten
De verlossende eindzin te halen

Maar de beloning is de moeite waard
Want er bestaat geen grotere eer
Dan het maken van een dictee
Zonder een enkele fout

Ik zeg dan ook altijd
Spreken is Zilver
Schrijven is Goud.